Een traditioneel dorpsfeest bij Kasteel Biljoen om het 125-jarig bestaan van ‘Oranjevereniging Velp voor Oranje’ te vieren. Ontzettend leuk om hier een bijdrage aan te leveren.

Dat wordt ringsteken: de oranjevereniging in Velp bestaat 125 jaar

VELP – Oranjevereniging Velp voor Oranje viert haar 125-jarig bestaan op zondag 28 april met een traditioneel dorpsfeest op de Van Spaenallee bij kasteel Biljoen. Opvallend onderdeel daarvan is een wedstrijd ringsteken voor verenigingen.

Piet Venhuizen 
Bron: De Gelderlander

De Van Spaenallee is de oprit van het kasteel. Daar staan tijdens het feest een ouderwetse zweefmolen, een draaimolen en een poffertjeskraam opgesteld. Ook worden ijs en suikerspinnen verkocht. Op de feestdag wordt voor genodigden bovendien een receptie gehouden in het koetshuis van het kasteel.

Eer
Aan de ringsteekwedstrijd kan per vereniging één deelnemer meedoen, die de eer van zijn club verdedigt. Alle Velpse verenigingen ontvangen deze week een brief waarin zij worden uitgenodigd zich in te schrijven. De deelnemers moeten plaatsnemen op een sjees met een speer in hun hand. Paarden trekken de sjees in de richting van een hangende ring, die de ringstekers moeten proberen te treffen.

Eerbekenaar Hans Heus van het Geldersch Vierspanteam zorgt voor betrouwbare paarden en menners zodat de wedstrijden op een veilige manier gebeuren. Tuinbedrijf Biljoen Groen heeft 500 euro prijzengeld beschikbaar gesteld. Alle deelnemers ontvangen ter herinnering een sleutelhanger met het logo van Velp voor Oranje.

De jubileumviering wordt georganiseerd door een jubileumcommissie die bestaat uit drie oud-bestuursleden van studentenvereniging Arboricultura van hogeschool Van Hall Larenstein: Maurits de Groot, Fleur Kroone en Jesse Bakker. Zij hebben een relatie met Velp voor Oranje omdat Arboricultura de Oranjevereniging al meer dan vijftien jaar assisteert bij evenementen.

Boekje
Bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Velp voor Oranje verschijnt ook een boekje over de verenigingsgeschiedenis. Dit wordt geschreven door Nelleke den Boer-Pinxter en Anita Matser. Zij zijn erin geslaagd veel wetenswaardigs uit het verleden naar boven te halen, ondanks het feit dat het archief van Velp voor Oranje tijdens de oorlog verloren is gegaan. Een van hun vindingen is bijvoorbeeld dat in vroeger dagen door de oranjevereniging ringsteekwedstrijden zijn georganiseerd, wat de aanleiding is het nu weer te doen.

De dag voor het feest, op zaterdag 27 april, wordt in Velp uiteraard ook Koningsdag gehouden. Velp voor Oranje is de organisator van dit feest. Later in het jaar is er nog een evenement in het dorp bij gelegenheid van het jubileum van de oranjevereniging. Op zaterdag 24 augustus geeft de Politie Bigband Oost-Nederland een gratis concert in het centrum.